Historia

Lillmaris on tila, jonka rakennuksia oli olemassa 1700-luvulla. Fasarby oli ratsutilojen kylä, jossa oli viisi samanlaista tilakokonaisuutta. Nykyiseen omistukseensa Lillmaris siirtyi vuonna 1967. Lillmaris siirtyi luonnonmukaiseen viljelyyn osittain vuonna 1993 ja kokonaan vuonna 1998.

Näkymä kellarista ulos.

Näkymä kellarista ulos.

Itse tulin tilalle vasta vuonna 2000. Siitä lähtien olen kasvattanut yrttejä ja vihanneksia. Yrteistä olen tehnyt uutteita ja tinktuuroita, kukista kukkavesiä ja -viinejä. Molempia olen kuivannut. Olin keskittynyt sekä vihannestuotantoon että vihannesten ja yrttien jatkojalostukseen. Kahdentoista vuoden ajan olemme toimineet tuotantotilana. Nyt työmme muuttuu. Aion keskittyä sekä yrtteihin, jalostukseen että opettamiseen. Tilalla on edelleen valkosipulinviljelyä sekä mehiläisiä. Opetustarkoituksiin on pieni näyteyrttitarha jossa pidetään yrtti- ja ruoanlaittokursseja.

Ruiskukkia aterian osana.

Ruiskukkia aterian osana.

Vuonna 2009 meiltä avohakattiin 6,2 metsähehtaaria luvatta ja se aiheutti vuosien taistelun. Vuonna 2010 pidettiin elämän talkoot, jossa yhdessä raivattiin hakattua metsää, tehtiin taidetta, istutettiin puita, ripustettiin linnunpönttöja, laitettiin yksi turvekatto, syötiin, saunottiin ja vietettiin yhdessä aikaa.

Maria Lilly Zuluaga on syntynyt Kolumbian vuoristoalueella. Hän on opiskellut taidekasvatusta keramiikan ja saviveistoksen parissa. Sittemmin hän jatkoi Bogotan kansainvälisessa yliopistossa filosofian ja savenvalannan opintoja, jotka jätti tullessaan Suomeen.

Alkuvaiheessa Suomeen tultuani tein kaikenlaisia lastenhoito- ja siivoustöitä. Olin puoli vuotta töissä Mellunmäen sosiaalitoimistossa, jossa tein kenttätyötä pakolaisten ja maahanmuuttajien kanssa.

Kävin intensiivikurssin omavaraisen puutarhan viljelystä Kolumbiassa vuonna 1988. Vuonna 1989 muutin Suomeen, jossa opiskelin biodynaamista maanviljelyä Snellman-korkeakoulussa, jonka jälkeen siirryin yrttitilalle erikoistumaan kasvinviljelyyn ja jatkojalostukseen. Kävin samalla aromaterapian peruskurssin ja yrttilinjan.

Toimin myös yli kymmenen vuotta Kulttuurijärjestö Kassandran kautta nuorisotyön ohjaajana savityökerhoissa ja osallistuina taitelijana erilaisiin näyttelyihin.

Parhaillani käyn myös osa-aikatyössä Porvoon sairaalassa, jossa toimin laitoshuoltajana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s